Noorderlichtreis Ruska

De intense periode van de herfstkleuren - of "Ruska", zoals de Finnen het zelf noemen - is een spectaculair natuurverschijnsel dat alle mossen, heide en bladeren in kleurrijke tinten verft. De Ruska is voor de Finnen als een melancholisch afscheid van de lange zomerdagen en een vooruitblik op de lange winter die voor de deur staat. Het momentum van deze reis is perfect. De weken rondom de equinox (22 september) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Het absolute hoogtepunt van de Ruska varieert van jaar tot jaar, maar half-september is over het algemeen een veilige gok. Beleef dit brede scala aan tinten van groen, kastanjebruin, blauw, rood en geel, terwijl het noorderlicht aan de hemel danst. Je verblijft deze week in het prachtige Sallatunturi en Ruka in Oost-Lapland. Diverse mooie natuurexcursies zijn inbegrepen. Naast de rendieren, hopen we bijzonder wildlife te spotten: beren, elanden en arenden.

De 8-daagse noorderlichtreis in het kort
Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je zondag 18 september 2022 via Helsinki naar Rovaniemi. Hier, precies op de poolcirkel, ontmoet je de reisleider en medereizigers en reis je naar het kleine dorpje Sallatunturi. Sallatunturi bevindt zich op 13 km van Salla, dichtbij de Russische grens en op een perfecte locatie om op jacht te gaan naar het noorderlicht. In Sallatunturi verblijf je 4 nachten in een privé bungalow met sauna. De wildernis rondom Salla nodigt uit om mooie activiteiten te beleven, door goudgekleurde bossen en langs indrukwekkende canyons. Zoals een rendierprogramma, zalmgrill diner bij het open vuur en een exclusief programma in de wildernis waarbij je zelf de route moet vinden naar een hut, alwaar je je eigen lunch gaat bereiden. In Ruka verblijf je in een Glass Villa aan een uitloper van het Rukajarvi meer. We gaan vanuit een schuilhut beren, arenden en wie weet een eland spotten. Ook een dagbezoek aan het wonderschone Nationaal Park Oulanka staat op het programma. Elke dag zal Yoni een briefing verzorgen van de noorderlichtkansen voor de aankomende avond. 
* in principe krijg je ter plaatse begeleiding door Yoni Proost, onder voorbehoud van eventueel persoonlijke omstandigheden.
 
Verzorging
Je verblijft:

 • 4 nachten in Salla in een bungalow met privé sauna op basis van halfpension
 • 3 nachten in Ruka in een Glass Villa op basis van volpension

Transfers
 • Luchthaven Rovaniemi - Sallatunturi: ca. 2 uur
 • Sallatunturi - Iisakki Village Ruka: ca. 1 uur en 15 min. 
 • Iisakki Village Ruka - Rovaniemi: ca. 2,5 uur

Ben ik geschikt voor deze noorderlichtreis?
De noorderlichtreizen zijn geschikt voor de reiziger die:
 • Flexibel ingesteld is
 • Motivatie heeft om elke dag te jagen op het noorderlicht
 • Een uurtje minder wil slapen in ruil voor een uurtje extra beleving
 • Thuis al zijn camera leert kennen (maar ter plaatse wel extra tips krijgt)
 • Energie krijgt van verrassingen
 • Respect heeft voor de lokale gebruiken en levensstijl

Highlights

 • Noorderlichtjagen met Yoni
 • Speciaal rendierprogramma met outdoor zalmgrill diner (ca. 3-4 uur)
 • Hero of the wilderness dagprogramma incl. lunch (ca. 4-5 uur)
 • Speciaal diner in wilderniscabin in Sallatunturi
 • Bezoek aan het Oulanka Nationaal Park incl. soup lunch (ca. 3-4 uur)
 • Beren- en ander wildlife spotten vanuit schuilhut (ca. 4-5 uur)
 • Speciaal 3-course diner in Ollila
 • Saunatour in Iisakki Village
Deze reis van dag tot dag
Tarieven en vertrekdata
 • Mét noorderlichtgids
 • 8 dagen
 • Halfpension + 4 x lunch
 • September
 • Incl. vluchten, transfers en activiteiten
yoni-proost-winter

Yoni Proost

Noorderlichtgids Voigt Travel

Op de kaart

Verblijf in Sallatunturin Tuvat bungalows

Verblijf in Iisakki Glass Villa

Een ervaring om nooit te vergeten

Noorderlichtreis Ruska

Bekijk snel het overzicht met alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met weercondities.

Deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Welkom in Lapland!

Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Lapland: Rovaniemi...

Met een lijndienstvlucht van Finnair vlieg je van Amsterdam naar de hoofdstad van Lapland: Rovaniemi. Samen met Ruben, Yoni en de medereizigers vervolgen we aan het begin van de avond de reis naar het dorpje Sallatunturi in Oost-Lapland, terwijl je in de bus uitgebreid zal worden bijgepraat over de natuur in Lapland en de noorderlichtkansen voor deze avond en misschien al de komende avonden. Na ca. 2 uur kom je aan bij je eigen Lapse bungalow in Sallatunturi. Met een goed bed, een romantische open haard en uiteraard een privé sauna! Direct na aankomst geniet je van een dinerbuffet in het Kiela restaurant. 
Transfer Rovaniemi - Sallatunturi: ca. 2 uur​
Toon minder

Toon meer

Dag 2 Ontmoet de rendieren en zalmgrillen

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten. Zeker in het prachtige Sallatunturi! Na het ontbijtb...

Wakker worden in de wildernis, dat is genieten. Zeker in het prachtige Sallatunturi! Na het ontbijtbuffet in Kiela heb je wat vrije tijd om te gaan wandelen in de omgeving. In de middag worden we door de gidsen van het Rendierpark opgehaald voor het speciale Kössi rendierprogramma. Je leert hoe de lokale rendierhouders leven mét en ván de rendieren, en samen met een gids ga je de rendieren in het bos bijeenroepen om ze te voederen. Aansluitend maakt de gids het vuur aan en spijkert de grote zalmmoten op een plank bij het vuur om zodoende langzaam te laten garen.  Laat het je smaken! Per transferbus worden we weer terug naar Kiela gebracht, nabij de bungalows. Is er al kans op noorderlicht? Dan gaan we uiteraard direct jagen. Kan het nog even op zich laten wachten, dan biedt de Papana Pupi bar in Kiela de warmte en eventueel een drankje.
Duur rendierprogramma en wildernisdiner: ca. 4 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 3 Old forest hike

Na het ontbijtbuffet neemt de gids ons mee voor een wandeling door de zogenaamde Old Forest van Sall...

Na het ontbijtbuffet neemt de gids ons mee voor een wandeling door de zogenaamde Old Forest van Salla. Tijdens deze fotogenieke tour vertelt de gids diverse wetenswaardigheden over de unieke arctische flora en fauna. Halverwege de tocht maken we een kampvuurtje en grillen we de bekende Finse makkara (Finse worstjes) met blackpot coffee. Pak in de late middag even je rust voordat het weer tijd is om te dineren in Kiela. Uiteraard krijg je weer een noorderlicht briefing. Indien de omstandigheden gunstig zijn gaan we vanavond weer op jacht naar het noorderlicht. Langzaam aan naderen we de equinox. Een onbewolkte hemel kan al snel resulteren in prachtig noorderlicht. Houd er rekening mee dat gedurende deze week het zelfs zou kunnen vriezen. En misschien ben je zelfs getuige van de eerste sneeuw.
Duur old forest hike: ca. 3 uur incl. picknick lunch
Toon minder

Toon meer

Dag 4 Oulanka Nationaal Park

Na het ontbijt is het tijd om met een gids van het Salla Rendierpark te vertrekken naar é&eac...

Na het ontbijt is het tijd om met een gids van het Salla Rendierpark te vertrekken naar één van de mooiste Nationale Parken van Europa: Oulanka. Per transferbus reis je naar Savilampi om te hiken naar de Oulanka canyon; een schitterende plek om foto's te maken tijdens de Ruska tijd. Daarna verplaatsen we ons naar Kiutaköngäs National Park centrum; het startpunt voor een gemakkelijke wandeling langs de rivieroever met stroomversnellingen. Aan het begin van de middag prepareert de gids een picknick bij het open vuur. Aan het einde van de middag arriveren we weer in Sallatunturi. Hopelijk danst na het diner het noorderlicht weer aan de hemel.
Duur Oulanka programma: ca. 6-7 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 5 Vrije dag en noorderlicht kanotocht

In de ochtend staat er weer een uitgebreid ontbijtbuffet klaar in het Kiela restaurant. Een heerlijk...

In de ochtend staat er weer een uitgebreid ontbijtbuffet klaar in het Kiela restaurant. Een heerlijke vrije dag vandaag in de wildernis! Boek optioneel een excursie ter plaatse of ga lekker op je eigen gemak wandelen en fotograferen in de natuur. Lees je boek uit bij een knapperende open haard, na een bezoekje aan de privé sauna. Na het dinerbuffet in het Kiela restaurant staat een exclusief activiteit op het programma: een noorderlichtjacht per kano. In de schemering gaan we met 2 personen per kano het meer op, weg van het kunstlicht. Terwijl de avond valt werk je aan je kanotechniek terwijl je geniet van de indrukwekkende stilte. We houden goed zicht op het noorden en hopen er uiteraard op het eerste groene licht te kunnen waarnemen vanuit de kano, reflecterend op het water. Uiteraard zetten we ook voet aan wal, om te genieten van een warm drankje en het noorderlicht vanuit een stabiel ondergrond te fotograferen. Let op: meenemen van een camera is niet zonder risico. De gidsen zullen je hierin begeleiden. Toon minder

Toon meer

Dag 6 Een dag in de wildernis

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het Kiela restaurant van Sallatunturin Tuvat neemt een gids van ...

Na het uitgebreide ontbijtbuffet in het Kiela restaurant van Sallatunturin Tuvat neemt een gids van het Salla Rendierpark je mee de bossen in. Hoe te overleven in de wildernis? Hoe te navigeren of hoe een vuur te maken? Hoe een maaltijd boven het open vuur te bereiden? Met een kleine backpack met de noodzakelijke spullen ga je op pad. Het lezen van de kaart en het plannen van de route is de eerste uitdaging voordat je dieper het bos in gaat. Gedurende de route oefen je verschillende survival vaardigheden, zoals het gebruiken van een bijl of een mes. Bij het vuur geniet je van een picknick lunch. Aan het einde van de middag verplaatsen we ons naar een wilderniscabin waar je op deze geweldige locatie geniet van een speciaal diner met lokale delicatessen.
Duur programma: ca. 6-7 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Vrije laatste dag

Na het ontbijt is de dag weer helemaal aan jou. De week is voorbij gevlogen. Je hebt de medereiziger...

Na het ontbijt is de dag weer helemaal aan jou. De week is voorbij gevlogen. Je hebt de medereizigers beter leren kennen en vandaag zullen er gegarandeerd spontaan wandelingen gemaakt worden, vuurtjes gebouwd worden of je zult misschien nog een optionele excursie boeken. Het laatste diner is weer in het Kiela restaurant. Papana Pupi bar biedt onderdak voor een 'bonte avond'. Maar uiteraard zetten we alles op alles om de Aurora Borealis nog een keer flink te zien schitteren aan de arctische hemel.  Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Na het laatste ontbijt vertrekken we aan het einde van de ochtend met een koffer vol belevenissen pe...

Na het laatste ontbijt vertrekken we aan het einde van de ochtend met een koffer vol belevenissen per transferbus terug naar luchthaven Rovaniemi voor een vlucht terug naar Nederland. Terveitsin Suomi! Voor altijd verliefd op de Ruska...
Transfer Sallatunturi - Rovaniemi: ca. 2 uur​
Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Welkom in Lapland!
Dag 2 Ontmoet de rendieren en zalmgrillen
Dag 3 Old forest hike
Dag 4 Oulanka Nationaal Park
Dag 5 Vrije dag en noorderlicht kanotocht
Dag 6 Een dag in de wildernis
Dag 7 Vrije laatste dag
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Excursies

Zowel in Sallatunturi als Ruka kunt u op de vrije dag ter plaatse een optionele excursie bijboeken. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel

Ook deze reizen kunnen je interesseren

 • Mét Noorderlichtgids Boekbaar 22/23
  8 dagen, noorderlichtreis, halfpension, v.a. € 2.585 p.p.

  Noorderlichtreis Sallatunturi "Krokus"

  noorderlichtreis_golden_circle_lapland_header_thumb
 • Inclusief activiteiten Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 4 feb '23, v.a. € 2.185 p.p.

  Noorderlichtreis Winterwonderland "Luosto"

  noorderlicht-arcticans-luosto-thumb
 • Inclusief activiteiten Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 31 dec '22 of 18 feb '23, v.a. € 2.385 p.p.

  Noorderlichtreis Luosto

  header_thumb
 • Seizoensafsluiter
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 20 mrt '22, v.a. € 1.945 p.p.

  Noorderlicht finale

  noorderlicht-finale-thumb
 • Volledige avonturenweek Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, jan & feb '23, v.a. € 2.585 p.p.

  Noorderlichtreis avonturenweek Nuorgam

  thumb-noorderlichtreis-avonturenweek-nuorgam