PRINT PAGINA

Noorderlichtreis Samiland

Een exclusieve noorderlichtreis door het land van de Sami en rendieren

Dag 1

Dag 1 Welkom in Lapland

Welkom in Lapland

Aan het einde van de ochtend land je op de kleine luchthaven Ivalo. Je herkent al snel Noorderlichtexpert Ruben Weytjens en samen met de andere noorderlichtjagers start je de reis in stijl met een prachtige tocht door het besneeuwde taiga landschap. Je maakt na ca. 45 minuten rijden een stop bij het van oorsprong goudzoekersdorpje Tankavaara. Hier voeder je de rendieren, geniet je van een heerlijke warme lunch en ben je welkom in het Goudmuseum. Aan het einde van de middag bereiken we Luosto. Hier check je in voor je geboekte kamer of bungalow. Je haalt samen met Ruben de themokleding op bij het safarihuis van Lapland Safaris en je maakt ter voorbereiding op vanavond alvast een rondje langs de beste noorderlichtlocaties. In het restaurant staat een dinerbuffet voor je klaar. Het voordeel van deze periode is dat het noorderlicht al vanaf het einde van de middag kan verschijnen. Ruben zal jou tijdens zijn dagelijkse briefings nauwgezet op de hoogte houden van de kansen. Bij hopelijk gunstige condities beleef je vanavond je eerste noorderlichtjacht. Overnachting in Luosto.
Duur Tankavaara programma: ca. 2 uur

Dag 2

Dag 2 Huskysafari en noorderlicht?

Huskysafari en noorderlicht?

Na een uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel staat de eerste activiteit op het programma: een huskysafari van ca. 10 km. Alleen een bezoek aan de Arctic Husky Farm is al een belevenis op zich. Na een uitgebreide instructie van de gids zoek je de slee en huskyspan op. De husky’s staan al te blaffen en zodra de slee op gang getrokken is verandert hun enthousiaste gedrag in de werkmodus. Eén persoon zit in de slee, de ander is de ‘musher’. Onderweg is er zeker de mogelijkheid om te wisselen. De rest van de dag heb je de tijd voor jezelf. Misschien heb je zin om te gaan skiën op de perfect geprepareerde pistes op de Luostotunturi heuvel? Ondertussen zul je op de aangemaakte “groepsapp” op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen omtrent het noorderlicht.  Diner in Hotel Luostotunturi, noorderlichtbriefing en bij gunstig condities een noorderlichtjacht.
Duur husky-programma: ca. 2 uur
Overnachting in Luosto.

Dag 3

Dag 3 Vrije dag in Nationaal Park Pyhä-Luosto

Vrije dag in Nationaal Park Pyhä-Luosto

Na het ontbijt in het hotel heb je de vrijheid om de dag zo in te delen als  je zelf wenst! Ga eventueel met Ruben mee op een mooie tocht naar de Lampivaara heuvel waar de amethistmijn is gevestigd. Of ben je een skiër en wil je de skipiste van Luostotunturi proberen? Na het dinerbuffet ga je bij gunstige weer- en noorderlichtcondities weer op jacht naar het noorderlicht.
Overnachting in Luosto.

Dag 4

Dag 4 Over de Finnmarksvidda naar Kautokeino

Over de Finnmarksvidda naar Kautokeino

Eén van de hoogtepunten van deze reis breekt vandaag aan. Je maakt een reis die niet veel reizigers vóór jou, tijdens deze tijd van het jaar, hebben meegemaakt: een tocht over het Finnmark hoogteplateau naar het kloppend hart van Noors Lapland. Bevroren moerassen, toendra struiken en eindeloze witte vlaktes met rendierkuddes. Halverwege de middag arriveer je bij het moderne Thon Hotel Kautokeino. Kautokeino telt bijna 3000 inwoners, waarvan het merendeel Sami is. Samen met Ruben verken je de omgeving en geniet je ’s avonds van een heerlijk dinerbuffet. Na het diner ga je bij gunstige condities naar de beste locatie nabij het hotel om te jagen op het noorderlicht.
Overnachting in Thon Hotel Kautokeino.

Dag 5

Dag 5 Sokki rendierkamp en noorderlicht?

Sokki rendierkamp en noorderlicht?

Na een uitgebreid ontbijtbuffet word je opgehaald door de Sami familie Sokki. Samen met rendierhouder Aslak Sokki en zijn familie bezoek je hun grootste trots: het rendierkamp. Hier leer je alles over de levensstijl van Sámi, vroeger en nu, en maak zelfs een korte rit in een slee getrokken door de rendieren. Aslak verwelkomt je ook in de ‘lavvu’ van de familie om met elkaar gekookte rendiervlees te eten, direct vanaf het vuur. Geniet van de Joik (traditionele zangvorm van de Sami) en hun verhalen. In de middag kun je lekker ontspannen in het hotel of de omgeving. Na het dinerbuffet is het alweer tijd voor de laatste noorderlichtjacht in Kautokeino.
Duur rendier programma: ca. 3-4 uur
Overnachting in Thon Hotel Kautokeino.

Dag 6

Dag 6 Over Finnmarksvidda naar Lemmenjoki NP

Over Finnmarksvidda naar Lemmenjoki NP

Na het ontbijtbuffet in Kautokeino vervolg je de reis naar Fins Lapland. Een reis waarbij je het landschap weer ziet veranderen van toendra naar taiga. Werkelijk in the middle of nowhere staat het oude Sami schoolgebouw Hotel Korpikartano, nabij het Lemmenjoki Nationaal Park. De komende 2 nachten verblijf je op deze werkelijk fabuleuze noorderlichtlocatie. Het hotel is gelegen aan het rond deze tijd van het jaar dichtgevroren Menesjärvi meer. Direct na aankomst verken je het hotel met alle faciliteiten (zoals de sauna die je gratis mag gebruiken) en zoek je bij daglicht alvast de favoriete noorderlicht fotografiespot voor de aankomende avond. Het gebruik van een thermo overall en sneeuwschoenen is tijdens het verblijf inbegrepen. Aan het begin van de avond wordt er een dinerbuffet georganiseerd, van traditionele Karelische gerechten. Hopelijk zie je ook vanavond het noorderlicht aan de hemel dansen. Sowieso heb je hier geen last van lichtvervuiling.
Overnachting in Hotel Korpikartano

Dag 7

Dag 7 Sneeuwscootersafari en kota dinner

Sneeuwscootersafari en kota dinner

Na het ontbijtbuffet is het tijd om de sneeuwscooters op te zoeken. Na een uitgebreide instructie vertrek je onder begeleiding van een gids met 2 personen per sneeuwscooter, dwars door de wildernis van Lemmenjoki en over het bevroren meer. In de middag is de sauna in het hoofdgebouw voorverwarmd, en de kicksledes en tobbogans liggen voor je klaar. In de avond wordt er een speciaal diner georganiseerd in de traditionele Finse kota. Het noorderlicht boven deze magische plek zou een passend einde betekenen van deze prachtige week.  
Overnachting in Hotel Korpikartano
Duur sneeuwscooter programma: ca. 2 uur.

Dag 8

Dag 8 Terug naar huis

Terug naar huis

Helaas is er weer een einde gekomen aan deze indrukwekkende reis. Vroeg in de ochtend reis je naar de luchthaven in Ivalo en vlieg je weer rechtstreeks terug naar Amsterdam.

Contact Voigt Travel

Bel ons gerust op: 035 699 0322
Of e-mail: