Het noorderlicht fotograferen
Het noorderlicht

Het noorderlicht fotograferen

Instellingen van de camera en voorbereiding

Wie het noorderlicht wil fotograferen heeft een goede basiskennis van fotografie nodig, want met alleen automatische instellingen kom je er niet. Bovendien zijn de optimale instellingen voor sterk afhankelijk van het type camera dat je hebt. Door de snelle technologische vooruitgang is het onmogelijk om een ideale combinatie van instellingen voor de perfecte noorderlichtfoto aan te bevelen. Waar de ene camera een statief met sluitertijd van 20 seconden nodig heeft, kan met een andere camera hetzelfde type foto zo uit de hand gemaakt worden op bijvoorbeeld 1/15 seconde.

Ken je camera

Probeer voordat je op noorderlichtjacht gaat, de camera te doorgronden. Maak bijvoorbeeld eens foto's van wolkenvelden en opklaringen onder donkere omstandigheden want als je nog moet uitzoeken wat de verschillende instellingen van de camera terwijl het noorderlicht al aan de hemel verschijnt, dan is het stressen geblazen en zullen veel mooie opnames verloren gaan.

De belangrijkste parameters van je digitale camera voor het maken van noorderlichtfoto's zijn in willekeurige volgorde:

- Focus-waarde
- Diafragma-waarde
- Sluitertijd
- ISO-waarde
- Witbalans
- Lens
 

Meer fotografietips noorderlicht

Wil je nog meer informatie over het fotograferen van het noorderlicht? Op deze pagina vind je nog veel meer speciale fotografietips.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel