Wanneer kan ik het noorderlicht zien?
Het noorderlicht

Wanneer kan ik het noorderlicht zien?

Om noorderlicht te kunnen waarnemen moet het in de eerste plaats donker zijn. Dus zodra de duisternis valt, is het te zien, zelfs al is dat om 14:00 uur 's middags, bijvoorbeeld in Lapland, Noord-Noorwegen of op Spitsbergen.
 

Wanneer noorderlicht?

Vanaf half augustus wordt het ter hoogte van de poolcirkel 's nachts weer langer donker, de zogenaamde Ruska periode. Vanaf die tijd is het tot ongeveer half april op die breedtegraad mogelijk om noorderlicht waar te nemen. In de zomer, dus tussen half april en half augustus wordt het 's nachts niet of onvoldoende donker om noorderlicht waar te nemen ter hoogte van de poolcirkel. Hoe dichter bij de Noordpool, hoe sneller de dagen lengen bij het begin van de lente. Op Spitsbergen is het bijvoorbeeld al enkele weken eerder te licht om nog noorderlicht te kunnen zien. Het duurt daar ook enkele weken langer alvorens het voldoende donker is om noorderlicht waar te nemen. Maar zodra de dagen korter worden, gaat dat in Spitsbergen veel sneller dan bijvoorbeeld in Lapland rond de poolcirkel, en het aantal dagen dat de zon er volledig beneden de horizon blijft is veel groter. Dat heeft te maken met de kanteling van de aardas en de baan die de aarde in een jaar tijd om de zon aflegt.
 

beste tijd noorderlicht 

Invloed van de maanfase

Bij een lage intensiteit is het noorderlicht uiteraard beter te zien als er geen maan aan de hemel staat. De maan zorgt er namelijk voor dat de hemel niet helemaal zwart is, maar donkerblauw. Daardoor is er minder contrast waar te nemen tussen het noorderlicht en de achtergrond.

Bij volle maan is de zwakste gloed die bij nieuwe maan zichtbaar zou zijn (kracht 2 op de Schaal van Voigt) niet met het blote oog waar te nemen. Maar wanneer het noorderlicht intenser wordt, hoeft de maan niet noodzakelijk hinderlijk te zijn. Het maakt het sprookjesachtige decor van licht nog mooier!
 

Noorderlicht bij volle maan (in Salla, Lapland)

beste periode noorderlicht

Noorderlicht in de avondschemering (in Luosto, Lapland)

wanneer noorderlicht zien 

Temperatuur en noorderlicht

Nog even dit: het hoeft absoluut niet koud te zijn voor noorderlicht. Deze misvatting komt voort uit het feit dat het tijdens een heldere winternacht meestal erg koud is, zeker in het uiterste noorden waar ook nog veel sneeuw ligt...

Noorderlicht kan net zo goed voorkomen bij temperaturen van +30°C als bij -30°C. Het wordt immers veroorzaakt door geladen deeltjes afkomstig van de zon. De temperatuur op aarde heeft hier verder geen invloed op.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel