Noorderlichtreis Samiland

Ga 2 januari 2021 met noorderlichtgids Ruben Weytjens en astronomie expert en natuurfotograaf Didier van Hellemont mee op noorderlichtreis, in een periode die door de Finnen ook wel ‘Kaamos’ wordt genoemd. Het staat bekend om de sprookjesachtige dagen met blauw licht. Je bent onderdeel van een exclusieve noorderlichtreis door het hart van het land van het enige inheemse volk van de EU: de Sami. Juist in Noord-Lapland en het Noorse Finnmark zijn de Sami nog actief met rendierhouderijen of andere handel. Alle 3 locaties zijn zorgvuldig geselecteerd om met Noorderlichtexpert Ruben onder optimale omstandigheden op jacht te gaan naar het noorderlicht. 

Jouw 8-daagse noorderlichtreis in het kort
Met een rechtstreekse vlucht vlieg je van Amsterdam naar het Finse Ivalo. De reis start in stijl met een bezoek aan Tankavaara, een goudzoekersdorpje waar de warme lunch klaar staat, je de rendieren kunt voederen en het goudmuseum gaat bezoeken. De eerste 3 nachten verblijf je in Luosto in Centraal Lapland. Een perfecte noorderlichtlocatie waar je ook een huskysafari zult beleven. De reis wordt vervolgd met een boeiende tocht door het toendra landschap naar het Noorse Kautokeino. 2 nachten verblijf je in het Thon Hotel en ga je op bezoek bij een Sami rendierhouder inclusief een korte sledetocht. De laatste 2 nachten verblijf je in Hotel Korpikartano, gelegen bij het Lemmenjoki Nationaal Park. Hotel Korpikartano is een voormalig Sami schoolgebouw. Gebruik van de sauna en sneeuwschoenen is inbegrepen, alsmede een sneeuwscootersafari. Elke dag verzorgt Ruben een noorderlichtbriefing en gaat hij met jou op jacht naar het noorderlicht.
* in principe wordt deze reis begeleidt door reisleider Ruben Weytjens met de aanwezigheid van Didier, onder voorbehoud van persoonlijke omstandigheden.


Verzorging
Je verblijft:

 • 3 nachten in Lapland Hotel Luostotunturi op basis van halfpension + lunch op dag van aankomst
 • 2 nachten in Thon Hotel Kautokeino op basis van halfpension + 1 x Sami lunch
 • 2 nachten in Hotel Korpikartano op basis van halfpension + 1 x lunch


Transfers

 • Luchthaven Ivalo - Luosto: ca. 4,5 incl. 2 uur bezoek aan Tankavaara
 • Luosto - Kautokeino: ca. 5 uur incl. stops
 • Kautokeino - Menesjärvi: ca. 4,5 uur incl. stops
 • Menesjärvi - luchthaven Ivalo: ca. 1 uur


Ben ik geschikt voor deze noorderlichtreis?

De noorderlichtreizen zijn geschikt voor de reiziger die:

 • Flexibel ingesteld is
 • Motivatie heeft om elke dag te jagen op het noorderlicht
 • Een uurtje minder wil slapen voor een uurtje extra beleving
 • Thuis al zijn camera leert kennen (maar ter plaatse wel extra tips krijgt)
 • Energie krijgt van verrassingen
 • Respect heeft voor de lokale gebruiken en levensstijl

Highlights

 • Noorderlichtjachten met Ruben Weytjens
 • Bezoek goudzoekersdorp Tankavaara
 • 10km huskysafari in Luosto (ca. 2-2,5 uur incl. transfers en bezoek huskyfarm)
 • Verblijf in het hart van Finnmark, Samiland
 • Sami activiteiten in Kautokeino (ca. 3-4 uur)
 • Schitterende busrit over Finnmarksvidda
 • Sneeuwscootersafari in Lemmenjoki (ca. 2 uur)
Deze reis van dag tot dag
Tarieven en vertrekdata
 • Groepsreis
 • 8 dagen
 • Halfpension
 • Januari
 • Incl. rechtstreekse vluchten en transfers
ruben-weytjens-lapland

Ruben Weytjens

Noorderlichtgids Voigt Travel

Op de kaart

Verblijf in Hotel Luostotunturi

Verblijf in Thon Hotel Kautokeino

Verblijf in Hotel Korpikartano

Een ervaring om nooit te vergeten

Noorderlichtreis Samiland

Bekijk snel het overzicht van alle activiteiten die je van dag tot dag gaat beleven. De juiste dagindeling wordt na aankomst bekend gemaakt. Zo kunnen sommige onderdelen in het programma op andere dagen plaatsvinden in verband met de sneeuw- of weercondities.

Deze reis van dag tot dag
Sluit dag tot dag

Dag 1 Welkom in Lapland

Aan het einde van de ochtend land je op de kleine luchthaven Ivalo. Je herkent al snel Noorderlichte...

Aan het einde van de ochtend land je op de kleine luchthaven Ivalo. Je herkent al snel Noorderlichtexpert Ruben Weytjens en samen met de andere noorderlichtjagers start je de reis in stijl met een prachtige tocht door het besneeuwde taiga landschap. Je maakt na ca. 45 minuten rijden een stop bij het van oorsprong goudzoekersdorpje Tankavaara. Hier voeder je de rendieren, geniet je van een heerlijke warme lunch en ben je welkom in het Goudmuseum. Aan het einde van de middag bereiken we Luosto. Hier check je in voor je geboekte kamer of bungalow. Je haalt samen met Ruben de themokleding op bij het safarihuis van Lapland Safaris en je maakt ter voorbereiding op vanavond alvast een rondje langs de beste noorderlichtlocaties. In het restaurant staat een dinerbuffet voor je klaar. Het voordeel van deze periode is dat het noorderlicht al vanaf het einde van de middag kan verschijnen. Ruben zal jou tijdens zijn dagelijkse briefings nauwgezet op de hoogte houden van de kansen. Bij hopelijk gunstige condities beleef je vanavond je eerste noorderlichtjacht. Overnachting in Luosto.
Duur Tankavaara programma: ca. 2 uur
Toon minder

Toon meer

Dag 2 Huskysafari en noorderlicht?

Na een uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel staat de eerste activiteit op het programma: een huskys...

Na een uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel staat de eerste activiteit op het programma: een huskysafari van ca. 10 km. Alleen een bezoek aan de Arctic Husky Farm is al een belevenis op zich. Na een uitgebreide instructie van de gids zoek je de slee en huskyspan op. De husky’s staan al te blaffen en zodra de slee op gang getrokken is verandert hun enthousiaste gedrag in de werkmodus. Eén persoon zit in de slee, de ander is de ‘musher’. Onderweg is er zeker de mogelijkheid om te wisselen. De rest van de dag heb je de tijd voor jezelf. Misschien heb je zin om te gaan skiën op de perfect geprepareerde pistes op de Luostotunturi heuvel? Ondertussen zul je op de aangemaakte “groepsapp” op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen omtrent het noorderlicht.  Diner in Hotel Luostotunturi, noorderlichtbriefing en bij gunstig condities een noorderlichtjacht.
Duur husky-programma: ca. 2 uur
Overnachting in Luosto.
Toon minder

Toon meer

Dag 3 Vrije dag in Nationaal Park Pyhä-Luosto

Na het ontbijt in het hotel heb je de vrijheid om de dag zo in te delen als  je zelf wenst! Ga ...

Na het ontbijt in het hotel heb je de vrijheid om de dag zo in te delen als  je zelf wenst! Ga eventueel met Ruben mee op een mooie tocht naar de Lampivaara heuvel waar de amethistmijn is gevestigd. Of ben je een skiër en wil je de skipiste van Luostotunturi proberen? Na het dinerbuffet ga je bij gunstige weer- en noorderlichtcondities weer op jacht naar het noorderlicht.
Overnachting in Luosto.
Toon minder

Toon meer

Dag 4 Over de Finnmarksvidda naar Kautokeino

Eén van de hoogtepunten van deze reis breekt vandaag aan. Je maakt een reis die niet veel rei...

Eén van de hoogtepunten van deze reis breekt vandaag aan. Je maakt een reis die niet veel reizigers vóór jou, tijdens deze tijd van het jaar, hebben meegemaakt: een tocht over het Finnmark hoogteplateau naar het kloppend hart van Noors Lapland. Bevroren moerassen, toendra struiken en eindeloze witte vlaktes met rendierkuddes. Halverwege de middag arriveer je bij het moderne Thon Hotel Kautokeino. Kautokeino telt bijna 3000 inwoners, waarvan het merendeel Sami is. Samen met Ruben verken je de omgeving en geniet je ’s avonds van een heerlijk dinerbuffet. Na het diner ga je bij gunstige condities naar de beste locatie nabij het hotel om te jagen op het noorderlicht.
Overnachting in Thon Hotel Kautokeino.
Toon minder

Toon meer

Dag 5 Sokki rendierkamp en noorderlicht?

Na een uitgebreid ontbijtbuffet word je opgehaald door de Sami familie Sokki. Samen met rendierhoude...

Na een uitgebreid ontbijtbuffet word je opgehaald door de Sami familie Sokki. Samen met rendierhouder Aslak Sokki en zijn familie bezoek je hun grootste trots: het rendierkamp. Hier leer je alles over de levensstijl van Sámi, vroeger en nu, en maak zelfs een korte rit in een slee getrokken door de rendieren. Aslak verwelkomt je ook in de ‘lavvu’ van de familie om met elkaar gekookte rendiervlees te eten, direct vanaf het vuur. Geniet van de Joik (traditionele zangvorm van de Sami) en hun verhalen. In de middag kun je lekker ontspannen in het hotel of de omgeving. Na het dinerbuffet is het alweer tijd voor de laatste noorderlichtjacht in Kautokeino.
Duur rendier programma: ca. 3-4 uur
Overnachting in Thon Hotel Kautokeino.
Toon minder

Toon meer

Dag 6 Over Finnmarksvidda naar Lemmenjoki NP

Na het ontbijtbuffet in Kautokeino vervolg je de reis naar Fins Lapland. Een reis waarbij je het lan...

Na het ontbijtbuffet in Kautokeino vervolg je de reis naar Fins Lapland. Een reis waarbij je het landschap weer ziet veranderen van toendra naar taiga. Werkelijk in the middle of nowhere staat het oude Sami schoolgebouw Hotel Korpikartano, nabij het Lemmenjoki Nationaal Park. De komende 2 nachten verblijf je op deze werkelijk fabuleuze noorderlichtlocatie. Het hotel is gelegen aan het rond deze tijd van het jaar dichtgevroren Menesjärvi meer. Direct na aankomst verken je het hotel met alle faciliteiten (zoals de sauna die je gratis mag gebruiken) en zoek je bij daglicht alvast de favoriete noorderlicht fotografiespot voor de aankomende avond. Het gebruik van een thermo overall en sneeuwschoenen is tijdens het verblijf inbegrepen. Aan het begin van de avond wordt er een dinerbuffet georganiseerd, van traditionele Karelische gerechten. Hopelijk zie je ook vanavond het noorderlicht aan de hemel dansen. Sowieso heb je hier geen last van lichtvervuiling.
Overnachting in Hotel Korpikartano
Toon minder

Toon meer

Dag 7 Sneeuwscootersafari en kota dinner

Na het ontbijtbuffet is het tijd om de sneeuwscooters op te zoeken. Na een uitgebreide instructie ve...

Na het ontbijtbuffet is het tijd om de sneeuwscooters op te zoeken. Na een uitgebreide instructie vertrek je onder begeleiding van een gids met 2 personen per sneeuwscooter, dwars door de wildernis van Lemmenjoki en over het bevroren meer. In de middag is de sauna in het hoofdgebouw voorverwarmd, en de kicksledes en tobbogans liggen voor je klaar. In de avond wordt er een speciaal diner georganiseerd in de traditionele Finse kota. Het noorderlicht boven deze magische plek zou een passend einde betekenen van deze prachtige week.  
Overnachting in Hotel Korpikartano
Duur sneeuwscooter programma: ca. 2 uur.
Toon minder

Toon meer

Dag 8 Terug naar huis

Helaas is er weer een einde gekomen aan deze indrukwekkende reis. Vroeg in de ochtend reis je naar d...

Helaas is er weer een einde gekomen aan deze indrukwekkende reis. Vroeg in de ochtend reis je naar de luchthaven in Ivalo en vlieg je weer rechtstreeks terug naar Amsterdam. Toon minder

Toon meer

BEKIJK
OVERZICHT
Dag 1 Welkom in Lapland
Dag 2 Huskysafari en noorderlicht?
Dag 3 Vrije dag in Nationaal Park Pyhä-Luosto
Dag 4 Over de Finnmarksvidda naar Kautokeino
Dag 5 Sokki rendierkamp en noorderlicht?
Dag 6 Over Finnmarksvidda naar Lemmenjoki NP
Dag 7 Sneeuwscootersafari en kota dinner
Dag 8 Terug naar huis
Sluit dag tot dag

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel

Ook deze reizen kunnen je interesseren

 • Inclusief activiteiten Salla én Ruka
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 18 sept '22, v.a. € 2.485 p.p.

  Noorderlichtreis Ruska

  dag-tot-dag-noorderlichtreis-ruska5
 • Mét Noorderlichtgids Boekbaar 22/23
  8 dagen, noorderlichtreis, halfpension, v.a. € 2.585 p.p.

  Noorderlichtreis Sallatunturi "Krokus"

  noorderlichtreis_golden_circle_lapland_header_thumb
 • Inclusief activiteiten Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 4 feb '23, v.a. € 2.185 p.p.

  Noorderlichtreis Winterwonderland "Luosto"

  noorderlicht-arcticans-luosto-thumb
 • Inclusief activiteiten Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 31 dec '22 of 18 feb '23, v.a. € 2.385 p.p.

  Noorderlichtreis Luosto

  header_thumb
 • Seizoensafsluiter
  8 dagen, mét noorderlichtgids, 20 mrt '22, v.a. € 1.945 p.p.

  Noorderlicht finale

  noorderlicht-finale-thumb
 • Volledige avonturenweek Boekbaar 22/23
  8 dagen, mét noorderlichtgids, jan & feb '23, v.a. € 2.585 p.p.

  Noorderlichtreis avonturenweek Nuorgam

  thumb-noorderlichtreis-avonturenweek-nuorgam