Waar maken we een goede kans om het noorderlicht te zien?
Het noorderlicht

Waar maken we een goede kans om het noorderlicht te zien?

Noorderlicht komt in de buurt van de poolstreken haast gedurende elke heldere en donkere nacht voor aan de hemel. Meestal bevindt de noorderlichtzone zich tussen de 70ste en 80ste breedtegraad. In Lapland en Noord-Noorwegen is de kans dus groot dat je noorderlicht ziet.

Indien het noorderlicht zich rond de 70ste breedtegraad afspeelt, zou je het bij ideale omstandigheden ongeveer vanaf de 65ste breedtegraad laag boven de noordelijke horizon kunnen zien. Uiteraard zal het noorderlicht steeds hoger boven de horizon te zien zijn naarmate je dichter bij de breedtegraad komt waarboven het noorderlicht zich op dat moment afspeelt.

Wanneer je je dichter bij de Noordpool zou bevinden moet je dus naar het zuiden kijken om noorderlicht te kunnen zien. Vanuit Spitsbergen is dat bijvoorbeeld regelmatig het geval.

waar noorderlicht zien 

Wanneer de geomagnetische verstoring toeneemt, breidt deze zone zich verder uit naar het zuiden. Op die manier is het noorderlicht in de buurt van de poolcirkel gedurende 1 op 2 heldere nachten te zien. Meestal in het noorden maar bij sterkere geomagnetische stormen ook hoog aan de hemel of zelfs in het zuiden. De poolcirkel bevindt zich op 66,5° NB, oftewel liefst 2648 km ten zuiden van de noordpool. Dit betekent dus dat je in Lapland al een hele goede kans hebt om het noorderlicht te kunnen zien en dat je die kans alleen maar vergoot naarmate je verder naar het noorden trekt.

Noorderlicht in Nederland en België

Uiteindelijk kan het noorderlicht in uitzonderlijke gevallen zelfs tot in Nederland en België te zien zijn maar daarvoor hebben we dus zeer sterke geomagnetische verstoringen nodig. De laatste keer dat er spectaculair noorderlicht te zien was in deze contreien dateert alweer van 30 oktober 2003.

Zo nu en dan is er in het uiterste noorden van Nederland wel eens fotografisch noorderlicht waar te nemen. Dit betekent dat het met het blote oog niet of nauwelijks zichtbaar was maar wel in beeld te krijgen met lichtgevoelige camera-apparatuur en lange sluitertijden.

Op 12 september 2014 was dat in Nederland het geval en wist Ruben Weytjens deze foto te maken vanaf het eiland Terschelling:

En ook eind februari 2023 was het noorderlicht fotografeerbaar in Nederland. Onze reisspecialist Kimberley Jekel maakte deze mooie foto:

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel